tiistai 27. tammikuuta 2015

Majapaikassa

Varasin alunperin majapaikan Kathmandun turistikeskuksesta, Thamelista. Jotenkin jäin kuitenkin miettimään jotakin vähemmän länsimaista, ja aloin selailla nettiä uudelleen. Lisäksi muutamat suomalaiset suosittelivat Patania Kathmandun sijaan.
Löysin hostelbookersin kautta lupaavan kuuloinen paikan, ja mielelläni valitsen sellaisen, joita muut matkailijat ovat suositelleet. Paikan nimi on Sanu's House, se on vihreä kerrostalo Kathmandua kiertävän kehätien varrella.
Paikka on jokaisen netistä lukemani kehun arvoinen, ei ulkoisten puitteiden vuoksi, vaan todella ystävällisen ja avuliaan emännän vuoksi.
Majapaikassa asuu emäntä Sarita perheensä kanssa, ja heidän uskontonsa ja kulttuurinsa näkyy talossa. Äsken päivällisellä istuessani hänen isänsä lauloi naapurihuoneessa jotain uskonnollista laulua suitsukkeen tuoksuessa. Aamulla hänen sisarensa tekee kouluun lähtöä, ja tänään äiti paikkasi vaatteita ulko-oven edessä. Kaikki hymyilevät.
Huone on suuri, kaksi pylvässänkyä verhoineen, vaatekaappi, työpöytä ja iso parveke. Kulunutta, mutta siistiä. Talossa on yksinkertaiset ikkunat, ja huoneessa on viileä. Oikeastaan kylmä, korkeintaan 15 astetta. Olen varautunut siihen, en kantanut paljon vaatetta mukanani, mutta se minkä toin, on nimenomaan lämmintä ja käytännöllistä. Täältä saa ostaa kevyempää vaatetta muutamalla eurolla, paikallisesti käsityönä valmistettua.
Sängyssä on paksut täkit, ja minulla on pieni, ohut untuvamakuupussi mukana. Oikeastaan ei ole hullumpaa istua peittoihin kääriytyneenä ja lukea kirjaa, kun on kävellyt koko päivän.
Sähköt tulivat juuri äsken. Joka päivälle on oma aikataulunsa, milloin sähköt toimivat. Tänään pimeää aikaa oli kaksi tuntia, huomenna kolme. Päivälläkin näyttävät sammuttavan valot aina kun mahdollista, ja vieraita pyydetään säästämään vettä. Suihku ja vessat ovat yhteisissä tiloissa, alkeellisen, mutta toimivat.
Ruoka syödään talon alakerrassa, talon keittiössä. Vieraita varten on patjat kahdella seinustalla, ja ruoka tuodaan kulhoissa lattialle. Aamupalana on ollut ihania inkiväärin makuisia lettuja hunajalla, ja perunaruokaa. Illallinen oli tänään riisiä kahdella kasvislisäkkeellä. Sekä aamiaisella että illallisella tarjoillaan herkullista teetä, jossa on paljon maitoa, sokeria ja mausteita.
Niin, emäntä Sarita on aikamoinen enkeli ollakseen buddhalainen :) Tänään hän auttoi minua hankkimaan paikallisen SIM-kortin, koska minun on soitettava tuttaville ja harjoittelupaikkoihin. Kävimme siis hoitamassa asian yhdessä, ja hän täytti kaavakkeen puolestani. Illalla selvisi, että kortin myynyt liike oli unohtanut ottaa tietyn kopion passistani, jotta kortti saataisiin aktivoitua. Sarita kävi hoitamassa asian sillä aikaa kun istuin illallisella.
Mitä sitten maksaa tämä kaikki? Kuten sanottu, fasiliteeteissä on länsimaisittain toivomisen varaa. Partiotytön näkökulmasta kaikki sujuu paremmin hyvin. Yö aamiaisineen maksaa viitisen euroa. Päivällinen vajaan kaksi euroa. Periaatteessa päivästä voisi selvitä kympillä! No, ihan siihen en pääse, eikä onneksi tarvitse.
Tämä on hyvä paikka. Ehdin asua myöhemmin paremminkin, mutta en jaksa uskoa, että parempaa palvelua saan koskaan. Jos tulet Nepaliin, ja haluat asua maanläheisesti ja tutustua paikallisiin, suosittelen tätä paikkaa. Jos haluat lämpimän suihkun aina halutessasi, länsimaisen aamiaisen ruokapöydän ääressä ja lämmittelyn huoneen, tämä ei ole sinun paikkasi. Minun kotini tämä on ainakin viikonloppuun saakka, saa nähdä onko seuraava koti jopa pienen lentomatkan päässä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!