tiistai 27. tammikuuta 2015

Ensimmäinen päivä

Heräsin aamuvarhaisella kokkojen kiekumiseen ja koirien haukutaan. Majatalo, jossa asustelen ainakin näin aluksi, sijaitsee Patanissa, joka on Kathmandun eteläpuolella. Käytännössä kaupungit erottaa toisistaan vain joki. Majatalo on ihan Kathmandua kiertävän Ring Roadin varrella, mutta onneksi huoneeni on talon takana. Maisema on mielenkiintoinen, vuoret siintävät taustalla, ja suoraan talon takana parvekkeeni alapuolella on autokorjaamo kaikkine romuineen. Ympärillä olevissa taloissa lapset kiipeilevät katoilla ja pyykit kuivuvat.
Majatalon emäntä, Sarita, on kerrassaan ihana. Ensinnäkin aamupala oli ihana, inkiväärilettuja hunajalla ja tosi maukasta kuumaa peruna-papu-muhennosta. Ja tee! Mustaa teetä, maitoa, sokeria ja mausteita. En edes muistanut kaipaavani kahvia. Tosin päänsärky yllätti sitten iltapäivällä.
Aamiaisen jälkeen Sarita lähti postiin, ja hän pyysi minut mukaansa. Sain mielenkiintoisen oppitunnin eri aikojen rakennustyyleistä. Jonkun ajan päästä jatkoin matkaa itsekseni, ja vaeltelin kaikkiaan kuusi tuntia Patanin pohjoisosassa ja vähän Kathmandussakin.
Näin naisia kutomassa mattoja, miehiä tekemässä metallisia buddhapatsaita ja huonekaluja. Kävin räätälillä tilaamassa itselleni muutaman paikallisen asun, tunikan, housut ja huivin. Etsin myös valmiita vaatteita, koska päivällä oli yllättävän lämmin. Päädyin paikallisen ompelijan luo, joka korjasi mekon minulle sopivaksi. Hänellä oli lisäksi kaunis kangas, ja kyselin, paljonko maksais, jos hän tekisi siitä paikallisen mallin mukaan tunikan. Kankaan hinta oli nelisen euroa, ja ompelijan työ kaikkinensa yhdeksänkymmentä senttiä...
Päivän aikana näin niin paljon uutta, että aivot eivät oikein vastaanottaneet näkemäänsä. Jäi mieleen vain muutama asia, keskellä tietä pentujaan ruokkiva koiraemo, lehmiä paimentaa nainen ja valtavan suloinen lapsi tuon ompelijan luona. Ja myös kaoottinen liikenne, ja sen aiheuttama saaste.
Monta asiaa olisi kerrottavan, mutta on aika mennä nukkumaan. Huomenaamuna tapaan Päivin, joka on auttanut minua löytämään harjoittelupaikat. Ensimmäisenä on vuorossa Lokta Paper Craft, jossa valmistetaan paperituotteita paikallisesta lokta-nimisestä kasvista. Kannattaa googlata loktapaperi, vaikkapa Wikipediasta.
Kuvien laittaminen jää huomiseen. Hyvää yötä, Suomi!

2 kommenttia:

  1. Hieno blogi, Annamia! Tästä tuleekin vakiolukemista seuraaviksi viikoiksi. Take care of yourself.

    Eine

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kun minäkin saan olla mukana Ü
    Omien puhelin (=netti) ongelmien vuoksi luettavaa olikin jo kertynyt useampi postaus.

    VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!